© copyright 2013, Disclaimer
Powered by Pelvitec

EMDA logo
EMDA
ga naar de Nederlandstalige site
go to the English site
Optimale behandeling van oppervlakkige blaastumoren.
tekening oppervlakkige blaas tumoren
Bij kwaadaardige tumoren van de blaas is er sprake van kanker van de binnenbekleding van de blaas. Deze zogenaamde poliepen zien er meestal uit als paddestoelen (met een steeltje).

Ook goedaardige poliepen komen wel in de blaas voor, maar eigenlijk alleen bij jonge mensen (onder de twintig). Blaaskanker verraadt zich meestal doordat het fragiele kankerweefsel gemakkelijk bloedt, resulterend in een  rode verkleuring van de urine.
Hoewel zoiets toch een alarmerend teken is, gaan veel mensen die bloed in de urine zien hiermee niet direct naar de dokter; de bloeding houdt vaak vanzelf weer op, en het kan weken tot maanden 'rustig' blijven - de tumor groeit echter in de tussentijd wel door.

Zolang de kanker beperkt blijft tot de binnenbekleding kan e.e.a. meestal relatief gemakkelijk worden verwijderd. Het komt echter geregeld weer terug, zodat regelmatige controles gedurende jaren noodzakelijk zijn.
Indien de blaaskanker niet behandeld wordt, dan kan het dieper in de blaaswand doorgroeien, en ook uitzaaien, bijvoorbeeld naar de lymfeklieren. Als het zover komt, dan wordt een behandeling uiteraard moeilijker.

De binnenbekleding van de blaas is van het zelfde type als dat van de urineleiders en het nierbekken.
Bij controles wegens een blaastumor zullen dan ook vaak foto's van nieren en urinewegen worden gemaakt om zeker te zijn dat ook daar geen tumoren zijn ontstaan.

De behandeling van blaastumoren is sterk afhankelijk van de grootte en de mate waarin ze in de blaaswand zijn doorgegroeid. Tevens is het belangrijk te weten of er uitzaaiingen zijn. Een oppervlakkige, niet uitgezaaide tumor kan vrij gemakkelijk via de plasbuis worden verwijderd (TURT: TransUrethrale Resectie Tumor); in de blaas rest daarna slechts een klein littekentje.

Regelmatige controle middels cystoscopie (de uroloog kijkt dan via een buisje in uw blaas) is noodzakelijk om eventuele nieuwe tumoren tijdig te kunnen ontdekken en verwijderen.
Cystoscopie: uroloog kijkt in de blaas
Oppervlakkige tumoren kunnen worden verwijderd
In het geval van een diep in de blaaswand doorgegroeide tumor is het niet meer mogelijk om deze via de plasbuis geheel te verwijderen.
In dat geval zal een operatie noodzakelijk zijn, waarbij een deel van de blaas, met daarin de tumor, moet worden verwijderd. Vaak zal dan de gehele blaas moeten worden verwijderd, waarna de urineleiders via een stukje darm op de buikhuid uitkomen. (stoma)
Dit is een grote operatie die bij sommige mensen, wegens hun lichamelijke conditie, niet mogelijk is. In die gevallen kan besloten worden tot bestraling.
Oppervlakkige tumor: niet ingegroeid tot in de blaaswand.
Spier-invasieve tumor: ingegroeid in de blaaswand

Over blaaskanker.

Cystoscopie: uroloog kijkt in de blaas
Meteen na een dergelijk operatie krijgt u meerdere malen een blaasspoelingen met een tumordodend middel; eventueel gecombineerd met EMDA.
De blaasspoelingen kunnen er voor zorgen dat de tumor niet of minder vaak terugkomt.
doorsnedes man en vrouw
Bron: www.urolog.nl
Oppervlakkige tumoren kunnen worden verwijderd
aan de binnenkant van de blaas